A kempo földharc rendszere

A téma: hogyan oktassuk, szerintem, a kempoban a földharcot.

Sokat gondolkodtam a cikk megírása közben, hogy hogyan építsem fel, végül úgy döntöttem, hogy nem kerülöm ki a kikerülhetetlen dolgokat.A földharc a kempo szerves része, azonban a szemlélet teljesen más kell hogy legyen, mint az egyéb harcművészetek földharc oktatása.

.

Időrendben, mondhatni történelmileg a következőképpen alakult a földharc a kempoban Magyarországon, a következő hatások érték – nyilván azt írom le, ahonnan én ismerem: A 90-es évek elején a cselgáncsból és kisebb mértékben a birkózásból átvett elemek domináltak. Ekkor kezdtünk UFC-t nézni, az 1993. november 12-én lezajlott UFC 1-et, mi Imre jóvoltálból egy 1994-es kemencei edzőtáborban már láttuk, mit láttuk, tátott szájjal néztük. Ez tovább erősítette a földharc fontosságát szemünkben – ez első három UFC-t Royce Gracie, brazil jujitsus nyerte úgy, hogy nem ütött szinte egyet sem. A bjj ekkor indult világhódító útjára, Magyarországra Sztraka Misi és Max hozta már a 2000-es években. Ne felejtsük el, hogy Max a 2004-es Hanshi Kupa földharc számának megnyerésével indította magyarországi pályafutását.

Visszatérve a 90-es évekre, akkor mi a kevés technikát felvonultató erőföldharcot tanultuk, kéköves koromig nem is nagyon emlékszem, hogy külön földharc technikákat tanultunk volna, viszont nagyon sokat foglalkozunk az egyensúllyal, az egyensúlyi helyzet megőrzésével, az ellenfél egyensúlyából való kibillentésével. Az UFC után jelent meg a földön ütés-rúgás oktatása is.

A következő lépcsőfok a már említett bjj magyarországi megjelenése, ekkortól számítva minden edzőtáborban vannak bjj technikákra épülő földharc edzések. Azonban a kempo földharc szabályait nem ez változtatta meg, nem vettük át a bjj szabályait, viszont átvettük 2008-2009-től a FILA földharc szabályait. Miért? A FILA-ban a kempo magyarországi vezetése, mi mesterek, nemzetközi versenyeztetési lehetőséget látunk, ahhoz pedig, hogy ott eredményesek legyünk, az kell, hogy abban a szabályrendszerben versenyezzünk. Valljuk meg azonban, hogy a kempo sosem lesz eredményes a pusztán földharc számokban, ez nem is cél, hiszen mi ezer más dolgot is tanulunk a földharcon kívül. Viszont ott vannak a pankráció és combat grappling versenyszámok, melyek megfelelnek a Laci bácsi által életrehívott pusztakezes viadal és MMA viadal versenyszámainknak, ezekben versenyzünk több mint 10 éve!

Eddig a történelem, mégis hogyan gondolom én a földharc oktatását a kempoban? Mi a cél? A cél az, hogy az amatőr kempo küzdelem csúcsának számító A viadal és MMA viadal versenyszámokra jó földharc-tudással érkezzenek a versenyzők! Hogyan lehet ezt elérni? Úgy hogy a kempoka földharc fejlődését fel kell építeni, ugyanúgy mint minden más tudását, erre pedig a vizsgaanyag tökéletesen alkalmas:

1. lépés Mindennek az alapja az egyensúlyvesztés és a súlypontmozgatás, az edzők feladata, hogy ezt nagyon megtanítsák földharc közben is! Az alulról dolgozás, a hátunkra fekvés és az ellenfél magunkra húzása a kempoban nem lehet lehetőség több okból sem. Egyrészt azokban a versenyszámokban, ahol ütni lehet, sokkal nehezebb alulról dolgozni, másrészt – ezt soha nem felejtsük el – a kempo az utcai önvédelem, és az utcán nem megyünk földre, vagy ha igen, akkor sem alulra! Ahhoz pedig hogy ez ne következzen be, ne kerüljünk alulra, meg kell tanulni a saját és az ellenfél súlypontjának mozgatását, az egyensúlyvesztés előidézését. Persze mindezek mellett bekövetkezhet ilyen helyzet, és a kempokának tudni kell kezelni, átfordítani az ellenfelet vagy alsó hatékony technikát alkalmazni (guard, karfeszítés, háromszög). Tehát súlypont és egyensúly, ahogy régen!

2. lépés A technikai alapok megismerését a leszorítások megtanulásával kell kezdeni. Először bázisban, később különböző szituációkban, majd mozgásban, ezt követően pedig ütés, rúgás bekapcsolásával, utcai önvédelemben pedig ideg és életpont támadásokkal (barna öves anyag). A leszorítások megismerése pontosan a fent elírtak miatt fontos, leszorításoknál a legtöbb esetben felül vagyunk, uraljuk az alattunk hátán fekvő ellenfelet, ő kiszolgáltatott szituációban van.

3. lépés Kopogtatási technikák tanulása: fojtások és feszítések. Itt megint hangsúlyozom, hogy lehet mindenféle bonyolult dolgokat csodálni, de az nem a kempo. A kempo az egyszerű technikákat részesíti előnyben, amelyekkel az MMA meccsek nagy része eldől, ha kopogtatással fejeződik be. Itt is a bázis az alap, majd szituációk tanulása. majd mozgásból végrehajtva, később irányított küzdelem. Irányított küzdelem lehet pl. azt mondani, hogy nyerj karfeszítéssel, de ennél még jobb, ha tudatosítjuk a magasabb övesekben, hogyha kisebb tudású, alacsonyabb övessel küzdenek, akkor használjanak olyan technikákat, melyeket bázisban már tudnak, de küzdelem valamiért eddig nem alkalmaztak. Ez nem csak földharcban igaz, ha valaki bénán bokszol lilaövesen, akkor igenis, amikor citromövessel küzd, akkor helyezze a hangsúlyt a bokszra. A kempo földharcban tehát odáig kell eljutni, hogy legyen két jó fojtásod, egy elölről, egy hátulról, legyen két jó karfeszítésed, egy alulról egy felülről, ismerd a háromszöget alulról, a karkulcsot oldalról, a lábfeszítést szemből. Viszont ezeket nagy biztonsággal alkalmazd, ha odakerülsz. Az A viadal versenyzőinek külön hangsúly kell fektetni a nagy kesztyűben végrehajtható technikákra is.

4. lépés A kempo a kopogtatásnál még tovább megy, barna övnél következik az önvédelmi szituációk földharca, itt jönnek be a keménytechnikák és az ideg- és életpont-támadások, melyeket versenyföldharcban nem szabad használni, azonban az MMA-ban, illetve az utcai önvédelemben pedig kötelezőek. A kempo földharc rendszere tehát jóval több az “egyszerű” verseny földharcnál, ahol nagyon szabályozott körülmények között megy a játék. Én így tanítom a földharcot Gazdagréten. Renshi Bakos